Historik

L-G Björklund, P Dickinson, E Söderström L-G Björklund, P Dickinson, E Söderström

Solna Brass bildades 1970 som en ensembleskola inom Solna Musik- och balettskola och etablerade sig snabbt som ett av de ledande brassbanden i Sverige. Bandets första LP "Swedish Brass" (1972) väckte stor internationell uppmärksamhet. Därefter har bandet gjort en rad uppmärksammade inspelningar samt förekommit radio och TV-program. 


Per Ohlsson var bandets första dirigent. 1975 efterträddes han av Lars-Gunnar Björklund, som var bandets musikalisk ledare i 32 år. 2009 tog Torgny Hanson över fram till hösten 2012 och sedan dess är Emil Björklund bandets dirigent.

Tidigt samarbetade Solna Brass med gästdirigenter som Geoffrey Brand, Bram Gay, Harry Mortimer, Kurt Bendix och Elgar Howarth. Solna Brass har också gästats av dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Leif Segerstam, Kjell Ingebrethsen och James Watson. En rad betydande tonsättare har skrivit för Solna Brass, bland dem kan nämnas Peter Dickinson, Einujuhanni Rautavaara, Magnar Åm, Leif Thybo och Bengt Hallberg.

1982 instrumenterade Phil Catelinet operan Don Pasquale av Donizetti för Solna Brass och detta ledde till en rad uppmärksammade föreställningar i samarbete med Operahögskolan i Stockholm. Som ett resultat av detta samarbete inbjöds Solna Brass att vara operaorkester i Södra Teaterns produktion av Der Vetter aus Dingsda av Eduard Kunnecke, 25 föreställningar och Viva La Mama av Donizetti, 26 föreställningar. Dessa föreställningar dirigerades av Lars-Gunnar Björklund och sångare hämtades från bl.a. Stockholmsoperan.

Som gästsolister har Solna Brass haft sångare som Elisabeth Söderström, Loa Falkman, Birgitta Svendèn och Rolf Björling samt instrumentalister som Håkan Hardenberger, Bengt Hallberg och Robert Wells. 


Under en rad år genomförde Solna Brass en uppskattad abonnemangsserie i Solna med framstående kulturpersonligheter, internationella solister och dirigenter som gäster. 1980 fick Solna Brass Solna stads kulturpris för sin kulturgärning.

Solna Brass tävlar i EM Solna Brass tävlar i EM

En tidvis intensiv turnéverksamhet har medfört besök till våra grannländer, England, Tyskland, Holland och Schweiz. 1988 tillbringade Solna Brass en månad i Australien, tävlade i VM med en fjärdeplats som resultat och uppträdde vid världsutställningen i Brisbane.

Solna Brass har representerat Sverige vid EM sju gånger med en tredjeplats som bästa resultat samt vunnit SM sex gånger, senast i november 2016.

Bandet har en regelbunden konsertverksamhet i Solna och samarbetar med studieförbundet Bilda och Solna Stad.

Bandmedlemmar, våren 2019

Principalkornett       Jonathan Jennesjö
Solokornett

Thomas Jennesjö
Emma Granstam
Lisa Holmgren

Soprankornett

Joachim Müller/
Lars Rålund

Repiano

Madelen Andersson

2:a kornett

Per Ållebrand
Björn Ekeblom

3:e kornett

Lars Rålund
Daniel Erlandsson

Flygelhorn

Anna Lindberg

Solohorn

David Lips

1:a horn Susanne Almé
2:a horn

Kurt-Roland Berg
Lars Lerne

1:a baryton

Sebastian Beijer

2:a baryton

Ivar Odenstad
Marie Schellens

Eufonium

Håkan Wikenstål

Peter Olgesson

1:a trombon

Oscar Gustavson/
Viking Stjernfeldt

2:a trombon

Mikael Jonsson

Bastrombon

August Blomgren

Eb tuba

Axel Ramström
Mats Odenstad

Bb tuba

Edgar Lips
Elin Odenstad

Slagverk

Thomas Jutestål
Tobias Jutestål
Andreas Nyström

Patrik Samuelsson
Henrik Wassenius

Läs om vår dirigent, Emil Björklund här